Η Σκωτία επενδύει στην ανάπτυξη ιστίων βοηθητικής πρόωσης για πλοία

Η Σκωτία επενδύει στην ανάπτυξη ιστίων βοηθητικής πρόωσης για πλοία

111
Η Σκωτία επενδύει στην ανάπτυξη ιστίων βοηθητικής πρόωσης για πλοία

Η εταιρεία Smart Green Shipping (SGS) λάνσαρε ένα νέο πρόγραμμα ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών για την έρευνα και την ανάπτυξη της πλήρους αυτοματοποιημένης τεχνολογίας ιστίων βοηθητικής πρόωσης FastRigs που διαθέτει καθώς και ενός λογισμικού δρομολόγησης, τα οποία θα αξιοποιούν την αιολική ενέργεια με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών του ναυτιλιακού κλάδου.

Το διάρκειας τριών χρόνων πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν οι Drax, Malin, Peel Ports και ο νηογνώμονας LR, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατομμυρίων λιρών από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα καθώς και μια χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση της Σκωτίας μέσω του κρατικού φορέα χρηματοδότησης Scottish Enterprise.

Στα πλαίσια του προγράμματος, η SGS θα πραγματοποιήσει αρχικά δοκιμές του συστήματος FastRig στις χερσαίες εγκαταστάσεις του Hunterston Port and Resource Centre του ομίλου Peel Ports, αναπτύσσοντας παράλληλα και το λογισμικό TradeWind το οποίο δημιουργεί διαδρομές με βάση την καλύτερη αξιοποίηση του ανέμου. Μετά το πέρας των χερσαίων δοκιμών θα πραγματοποιηθεί και επίδειξη του συστήματος πάνω σε πλοίο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2023. Η τεχνολογία FastRig, η οποία έχει ήδη λάβει σε πρώτο στάδιο Έγκριση επί της Αρχής από τον LR, αναμένεται να επωφελήσει έως και 40,000 εμπορικά πλοία παγκοσμίως, κυρίως φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια.

Φωτό: Smart Green Shipping

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.