LNG: Μείωση εξαγωγών από τις ΗΠΑ, νέα πρόκληση για την Ευρώπη;

LNG: Μείωση εξαγωγών από τις ΗΠΑ, νέα πρόκληση για την Ευρώπη;

82
LNG: Μείωση εξαγωγών από τις ΗΠΑ, νέα πρόκληση για την Ευρώπη;

Η Ευρώπη, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο, αυξάνει κατά πολύ τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε κορυφαίο εισαγωγέα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την αυξημένη ζήτηση αμερικανικού LNG από την Ευρώπη, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, οι τιμές έφτασαν τα $57 ανά εκατ. BTU, σε σύγκριση με τα $33 ανά BTU τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η μείωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων LNG των ΗΠΑ τον Ιούλιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η εν λόγω μείωση προκλήθηκε κυρίως λόγω της πυρκαγιάς σε μονάδα αερίου του Τέξας. Παράλληλα, ο τερματικός Freeport LNG, ο οποίος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, δεν λειτουργεί προσωρινά, μειώνοντας έτσι τις αμερικανικές εξαγωγές LNG κατά 1,9 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Σύμφωνα με το Reuters, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 86 εξαγωγές ύψους 6,12 εκατ. τόνων αμερικανικού LNG, αριθμός ο οποίος είναι ο χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ τα φορτία με προορισμό την Ευρώπη ανήλθαν στους 3,9 εκατ. τόνους ή αλλιώς στο 63% της συνολικής μεταφερόμενης ποσότητας.

Με βάση τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με τα «τεχνάσματα» της Μόσχας όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής και εξαγωγής του φυσικού αερίου, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.