«EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση»: Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι 640 ναυτικών μιλίων

«EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση»: Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι 640 ναυτικών μιλίων

269
«EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση»: Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι 640 ναυτικών μιλίων

Ολοκληρώθηκε η έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση», με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του μουσείου, η έκθεση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου, γεγονός που εορτάστηκε με τελετή η οποία έλαβε χώρα στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης (ευγενώς διατεθέν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) στο Παλαιό Φάληρο, εμπρός από το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ».

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς. Φιλοξενήθηκε στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS), το οποίο διέπλευσε το Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου επισκεπτόμενο 14 νησιά και μεταφέροντας κειμήλια, όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, το Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα.

Τα νησιά, τα οποία επισκέφθηκε η πλωτή έκθεση, σε μία συνολική διαδρομή 640 ναυτικών μιλίων, ήταν, κατά τη σειρά του δρομολογίου: η Χίος (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, τα Ψαρά, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος και η Αίγινα. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την τρίτη εβδομάδα του ταξιδιού, η προγραμματισμένη προσέγγιση στην Άνδρο δεν πραγματοποιήθηκε. Σε όλα τα λιμάνια κατάπλου της πλωτής έκθεσης, η υποδοχή του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης και συγκινητική, με τον αριθμό των επισκεπτών να ανέρχεται στις 4.000.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με τιμώμενα πρόσωπα τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος, οι αντιναύαρχοι Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και Γεώργιος Αλεξανδράκης ΛΣ, η Μαριέττα Μινώτου, Α΄ αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.

O καπτ. Παναγιώτης Τσάκος στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στο Θεό που μας αξίωσε με την πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και τη βοήθεια της Τράπεζας Πειραιώς να πραγματοποιήσουμε αυτό το μοναδικό προσκύνημα στα νησιά του Αιγαίου. Ευχαριστώ επίσης και όλους και όλες από εσάς που κατά κάποιο τρόπο συνετελέσατε στην ευόδωση αυτής της αιγιακής μας «Αργοναυτίας» ακόμα και με την τιμητική σας παρουσία εδώ απόψε.

Πριν παραξενευτείτε που απέφυγα την γειτνίαση και τις χειραψίες μαζί σας, όπως θα όφειλα, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας δηλώσω ότι από τις χιλιάδες των επισκεπτών που συναντήσαμε σε αυτήν τη μοναδική, νησιωτική μας Οδύσσεια είχα την χαρά και την τιμή να εναγκαλιστώ με τουλάχιστον 500 από αυτούς. Κάτι που σαν Χιώτης και ναυτικός το έκανα με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία.

Η επαφή αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω την αυθεντικότητα του Έλληνα της νησιωτικής επαρχίας και να καταλήξω ότι στο τέλος της γραφής αυτόχθονες και επισκεπτόμενοι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο κράμα.

Οι αντιπροσωπευτικότεροι τύποι των κατοίκων των ναυτότοπων που συναντήσαμε σε αυτή την συγκεκριμένη αιγιακή μας Οδύσσεια ακούνε στο όνομα Μαρία. Η εκλεκτή και πολυαγαπημένη μας Μαρία Ευθυμίου που χωρίς να το ξέρει και χωρίς να το θέλει τα περιλαμβάνει όλα.

Η μικρή Μαρία Μαστοροπούλου, ανθυποπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, της οποίας το σπίτι κάηκε πριν από μέρες και όταν το έμαθα και την προέτρεψα να επιστρέψει αρνήθηκε πριν ολοκληρώσει την παρούσα εθελοντική, εκπαιδευτική αποστολή: το μόνο που μου ζήτησε είναι να μπαρκάρει αμέσως σε καράβι για να συμβάλλει στις δυσκολίες της εννεαμελούς της οικογένειας. Αυτή, είστε, είμαστε οι απόγονοι των ηρώων της θάλασσας και της στεριάς που μας απελευθέρωσαν.

Η συνειδητοποίηση αυτής της βαριάς και ευλογημένης κληρονομιάς μας γεμίζει ρίγη, Πατριωτισμού, ψυχικής ευφορίας και βαθειάς και άπειρης ευγνωμοσύνης, για αυτούς που με τις θυσίες, τους αγώνες, τους θριάμβους και τα παθήματά τους μας χάρισαν τη λευτεριά και μας έφεραν στο… «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»

Χρωστούμε σ’ αυτούς

που ήρθαν, πέρασαν,

θα’ ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι και οι νεκροί.

Ζήτω το Ναυτικό μας, Ζήτω η Πατρίδα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος σημείωσε:  «Η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα της Πλωτής Έκθεσης έγκειτo στο γεγονός ότι, ενώ, για να δει κάποιος μια οποιαδήποτε έκθεση θα πρέπει να πάει στο χώρο που την φιλοξενεί, συνήθως σε μία μεγαλούπολη (Αθήνα, Θ/νίκη…), στη περίπτωση της δικής μας, αντί οι κάτοικοι των νησιών που επισκεφθήκαμε να ταξιδέψουν στην έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα για να δουν και θαυμάσουν τα εκθέματα της δικής μας, πήγε η Έκθεση στα λιμάνια τους, σχεδόν έξω από τη θύρα του σπιτιού των, προκαλώντας τους να την επισκεφθούν.

[…] Οργώνοντας, γιά πάνω από ένα μήνα, το Αιγαίο, επισκεφθήκαμε ιερά, ακριτικά, ξερόβραχα και ανεμοδαρμένα νησιά, τα περισσότερα των οποίων ακριτικά, που σφύζουν από πατριωτισμό και πίστη στα ιερά και όσια της πατρίδας. Επιδίωξη μας ήταν να μεταφέρουμε την ψυχή της Επανάστασης στα νησιά του δρομολογίου μας αποσκοπώντας όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης του Αγώνα των ηρωικών μας προγόνων αλλά και στην τόνωση του εθνικού μας φρονήματος, σε μία εποχή και σε ένα πέλαγος όπου αμφισβητούνται, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου και ηθικής, η εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

[…] Κλείνοντας, σήμερα, το τελευταίο κεφάλαιο της Οδύσσειας μας, αισθανόμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, και αναζωογονημένοι, από τα αγνά αισθήματα αγάπης και φιλίας, με τα οποία, χωρίς εξαίρεση, μας περιέβαλλαν οι κάτοικοι και οι αρχές των νησιών που επισκεφθήκαμε και από τα έκδηλα σημάδια πατριωτισμού και ψυχικής ευφορίας που εισπράξαμε παντού. Τους ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της καρδιάς μας».

Μία πρώτη αποτίμηση της συνολικής δράσης έκανε η Δήμητρα Κουκίου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία ήταν επικεφαλής, από την πλευρά του ΕΙΜ, σε όλη τη διάρκειά της. Ακολούθησε σύντομη ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία και έκανε ομιλίες σχετικές με την Επανάσταση του ΄21 στα περισσότερα νησιά που επισκέφθηκε η έκθεση. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο ανασκόπησης των κυριότερων στιγμιότυπων της έκθεσης καθ’ όλη τη θαλασσινή διαδρομή της.

Εκ μέρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» απονεμήθηκαν αναμνηστικοί θυρεοί στους τιμώμενους αρχηγούς και στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Τον συντονισμό είχε αναλάβει η δημοσιογράφος κ. Μαρία Βασσάρα. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου Matthew Lodge, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και νυν βουλευτής Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιώς αρχιπλοίαρχος ΛΣ Σπυρίδων Ευαγγελίδης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών Πειραιώς και Παλαιού Φαλήρου, δημοσιογράφοι και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.

PATN3464

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.