Ουκρανικά σιτηρά: Η ναυτική κίνηση σε κίνδυνο

Ουκρανικά σιτηρά: Η ναυτική κίνηση σε κίνδυνο

202
Ουκρανικά σιτηρά: Η ναυτική κίνηση σε κίνδυνο

Η επικείμενη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, που επηρεάζουν όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Μια πολύ σημαντική πρόκληση είναι η ανάγκη επάνδρωσης των πλοίων μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών, καθώς λίγοι είναι εκείνοι οι ναυτικοί που προθυμοποιούνται για το εν λόγω ταξίδι.

Ειδικότερα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, κατά την εκκίνηση της ρωσικής εισβολής, περίπου 2.000 ναυτικοί αποκλείστηκαν σε 94 πλοία σε ουκρανικούς λιμένες. Πλέον περίπου 450 βρίσκονται ακόμη επάνω στα εναπομείναντα 80 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Reuters, το κύριο πρόβλημα είναι πως πολύ λίγοι ναυτικοί προθυμοποιούνται να ταξιδέψουν στην περιοχή, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Οι ανησυχίες αυτές πηγάζουν από την απώλεια δύο ναυτικών, τη βύθιση δύο πλοίων και τις ρίψεις βλημάτων σε επτά πλοία.

Επιπρόσθετα, ο γ.γ. του International Transport Workers’ Federation (ITF), Stephen Cotton, υπογράμμισε πως μέχρι τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και την απομάκρυνση των θαλάσσιων ναρκών, οι ναυτικοί διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο. Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος του trading house Archer-Daniels-Midland, Juan Luciano, σημείωσε πως εγείρονται ερωτηματικά για τις ασφαλίσεις των πλοίων και πως οι πρώτες εξαγωγικές ροές ουκρανικών σιτηρών θα είναι πιο μικρές αλλά σταδιακά θα αυξηθούν.

Τέλος, είναι υψίστης σημασίας τα συγκεκριμένα πλοία να επανδρωθούν και από Ουκρανούς ναυτικούς, εξίσωση η οποία είναι εξίσου δύσκολη, καθώς υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη μετακίνηση Ουκρανών από τη χώρα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.