Τα logistics εν μέσω θύελλας απεργιακών κινητοποιήσεων

Τα logistics εν μέσω θύελλας απεργιακών κινητοποιήσεων

89
Τα logistics εν μέσω θύελλας απεργιακών κινητοποιήσεων

Οι προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι εφοδιαστικές αλυσίδες τα τελευταία έτη είναι επιμένουσες και έχουν επιδράσει σημαντικά τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στους εργαζομένους που διασφάλισαν, όσο ήταν εφικτό, την ομαλή λειτουργία τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι απεργίες αλλά και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων σε ευρύτερο πλαίσιο έχουν πάρει την ανιούσα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αντοχές τους πλέον είναι περιορισμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι –ακόμη εύθραυστες– εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται προ νέων σκοπέλων. Περαιτέρω διαταραχές εκτιμάται να προστεθούν στους πονοκεφάλους της παγκόσμιας οικονομίας, διογκώνοντας τους κινδύνους μιας δυνητικής ύφεσης.

Χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες

Η σημαντικότερη πρόκληση δύναται να προκύψει από μια ενδεχόμενη απεργία στον αμερικανικό σιδηρόδρομο, που θα οδηγούσε στην παράλυση των χερσαίων μεταφορών. Ακόμη, την εβδομάδα με πέρας την 31η Ιουλίου, αναμένονται απεργίες στις σιδηροδρομικές μεταφορές και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, οι αυξημένες τιμές καυσίμων έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των οδηγών φορτηγών, με τις διαμαρτυρίες να έχουν ενταθεί σε σημαντικό βαθμό στη Λατινική Αμερική και στη Νότια Αφρική.

Λιμένες

Οι λιμενεργάτες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συμβολαίων μετά τη λήξη πρότερης σύμβασης στις αρχές Ιουλίου. Παρότι και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως θέλουν να αποφευχθεί οποιοδήποτε σενάριο διακοπής των λειτουργιών στους λιμένες, ένα σενάριο όπου οι 22.000 λιμενεργάτες θα προβούν σε κινητοποιήσεις φαντάζει εφιαλτικό για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς οι εισαγωγές στους λιμένες της Δυτικής Ακτής αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των αμερικανικών εισαγωγών.

Την περασμένη εβδομάδα, το λιμάνι του Όουκλαντ στην Καλιφόρνια αναγκάστηκε να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες πύλες και τερματικούς λόγω κινητοποιήσεων οδηγών φορτηγών.

Στην Ευρώπη, και δη στη Γερμανία, οι λιμένες ταλανίζονται λόγω διήμερης απεργίας εντός Ιουλίου, που επέτεινε τη συμφόρηση εμπορευμάτων.

Αεροδρόμια

Δυσμενής παραμένει η κατάσταση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: πτήσεις ακυρώθηκαν στο γαλλικό αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» λόγω κινητοποιήσεων ενώ στο βρετανικό Heathrow μια συμφωνία ‒τελευταίας στιγμής‒ αναφορικά με τους μισθούς απέτρεψε παρόμοια φαινόμενα από το να εκτυλιχθούν.

Επιπλέον, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα ακυρώσει την Τετάρτη 27 Ιουλίου 678 πτήσεις στη Φρανκφούρτη και 345 στο Μόναχο,με αποτέλεσμα να επηρεάζονται πάνω από 130.000 επιβάτες.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες αερομεταφορών αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις εργαζομένων στη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στη βιομηχανία αερομεταφορών.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.