Bulk carriers: Κίνα-Αυστραλία πιο κοντά και στο βάθος ο άνθρακας

Bulk carriers: Κίνα-Αυστραλία πιο κοντά και στο βάθος ο άνθρακας

200
Bulk carriers: Κίνα-Αυστραλία πιο κοντά και στο βάθος ο άνθρακας

Αυξάνονται τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που κάνουν λόγο περί πιθανής άρσης του ανεπίσημου εμπάργκο της Κίνας στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα.

Η εν λόγω απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ το β’ εξάμηνο του 2020, όταν η Καμπέρα κατηγορούσε το Πεκίνο για την προέλευση της πανδημίας και την ελλιπή και αργοπορημένη πληροφόρηση για την αύξηση των κρουσμάτων.

Οι σκέψεις της Κίνας εδράζονται στο γεγονός ότι τον Μάιο έλαβε χώρα πολιτική αλλαγή στην Αυστραλία, με το κεντροαριστερό εργατικό κόμμα να διαδέχεται το συντηρητικό κόμμα στην κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στις κινεζικές εισαγωγές άνθρακα ήταν εμφανείς την τελευταία διετία. Τον Ιούλιο του 2020, η Κίνα εισήγαγε 8,68 εκατ. τόνους άνθρακα από την Αυστραλία, ενώ οι εισαγωγές από την Ινδονησία κινήθηκαν στους 8,54 εκατ. τόνους. Εν τη απουσία της Αυστραλίας, η Κίνα εκτιμάται ότι έχει εισαγάγει 23,14 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την Kpler, με την Ινδονησία να έχει εξαγάγει 13,65 εκατ. τόνους και τη Ρωσία 6,7 εκατ. τόνους.

Στα της ναυτιλίας, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η χαλάρωση της στάσης της Κίνας δεν θα μεταφραστεί σε αύξηση του διακινούμενου όγκου άνθρακα από την Αυστραλία και άρα μεγαλύτερη ζήτηση για bulk carriers, καθώς η τιμή του αυστραλιανού άνθρακα για τις χαλυβουργίες της ασιατικής χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.