Κρουαζιέρα: Πρωτοβουλίες των λιμένων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου

Κρουαζιέρα: Πρωτοβουλίες των λιμένων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου

75
Κρουαζιέρα: Πρωτοβουλίες των λιμένων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου

Ο λιμένας του Άμστερνταμ, θέλοντας να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης του ναυτιλιακού κλάδου, επισπεύδει τις διαδικασίες εγκατάστασης συστημάτων για την παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της στεριάς σε κρουαζιερόπλοια.

Τροφοδοτώντας τα ελλιμενισμένα κρουαζιερόπλοια με ενέργεια από τη στεριά, θα επιτευχθεί αρχικά σημαντική μείωση των εκπομπών CO₂, ενώ θα βελτιωθεί και η ποιότητα του αέρα της γύρω περιοχής, καθώς θα περιοριστούν οι εκπομπές βλαβερών σωματιδίων. Παράλληλα, εφόσον τα πλοία δεν θα χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν τις γεννήτριές τους, θα υπάρξει και μείωση των οσμών και της ηχορύπανσης.

Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στη στρατηγική Clean Shipping Vision, την οποία υλοποιεί ο λιμένας του Άμστερνταμ για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, στοχεύοντας στην επίτευξη μηδενικών παραγόμενων εκπομπών από τη θαλάσσια κυκλοφορία στο λιμάνι έως το 2050.

Τέλος, η επικεφαλής επενδύσεων του λιμένα του Άμστερνταμ, Dorine Bosman, επισήμανε πως η εγκατάσταση συστημάτων για τη ship-to-shore παροχή ενέργειας θα επιφέρει, πέρα από τα προαναφερθέντα οφέλη, αυστηρότερα κριτήρια για τα κρουαζιερόπλοια που θα εισέρχονται στον λιμένα. Από το 2024, τα κρουαζιερόπλοια με παλαιότερους κινητήρες δεν θα επιτρέπονται στον επιβατικό τερματικό σταθμό του Άμστερνταμ.

Φωτό: LunevAndrey/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.