Το πρώτο στον κόσμο επιβατηγό πλοίο μηδενικών εκπομπών

Το πρώτο στον κόσμο επιβατηγό πλοίο μηδενικών εκπομπών

147
Το πρώτο στον κόσμο επιβατηγό πλοίο μηδενικών εκπομπών

Ένα πλήρως ηλεκτρικό ferry υψηλών ταχυτήτων και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος πρόκειται να ξεκινήσει την πραγματοποίηση δρομολογίων στη Νορβηγία μέσα στο τρέχον έτος. Το καινοτόμο επιβατηγό πλοίο με την ονομασία Medstraum, το οποίο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών Kolumbus, θα επιχειρεί εκτελώντας το δρομολόγιο μεταξύ Stavanger και Hommersåk στη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες και μία μπαταρία χωρητικότητας 1,5 MWh της εταιρείας Corvus Energy, ενώ την ενοποίηση των συστημάτων του πλοίου ανέλαβε η φινλανδική εταιρεία τεχνολογίας Wärtsilä.

Το μήκους 30 μ. και χωρητικότητας 150 επιβατών πλοίο διαθέτει ταχύτητα πλεύσης 23 κόμβων και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Fjellstand, το οποίο επικεντρώνεται στη ναυπήγηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων, ενώ, σύμφωνα με την Corvus Energy, το Medstraum, εκτός από μηδενικές παραγόμενες εκπομπές, θα έχει και 25% λιγότερα κόστη συντήρησης σε σχέση με τα συμβατικά πλοία της κατηγορίας του.

Φωτό: MARIUS KNUTSEN/ MARITIME CLEANTECH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.