Στο κάδρο των διεθνών αγορών ο Nord Stream 1

Στο κάδρο των διεθνών αγορών ο Nord Stream 1

56
Στο κάδρο των διεθνών αγορών ο Nord Stream 1

Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την Deutsche Bank να εκτιμά σε σχετική ανάλυσή της, ότι η 22η Ιουλίου ενδέχεται να αναδειχθεί σε πλέον σημαντική ημερομηνία του έτους. Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου αναμένεται να αποκατασταθεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1.

Όμως το προαναφερθέν δεν αποτελεί το μοναδικό σενάριο εξελίξεων. Ειδικότερα, στο αρνητικό σενάριο, η αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου θα καθυστερήσει περαιτέρω. Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ διεθνών αναλυτών, εάν επαληθευτεί το αρνητικό σενάριο, αναμένεται υποχώρηση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών. Τα spreads των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου θα ανέλθουν στα επίπεδα των αρχών του 2020, το ευρώ θα βυθιστεί στα 90 σεντς και μια μεγάλη ύφεση θα καθηλώσει την Ευρώπη ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση έως και 20% του S&P 500. Την ίδια ώρα η πολιτική κρίση βαθαίνει στην Ιταλία προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στις χρηματαγορές.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ύφεση. Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, σημειώνει η Citigroup.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Stefan Sauer/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.