Οι μεταβολές στις κύριες ναυτιλιακές αγορές

Οι μεταβολές στις κύριες ναυτιλιακές αγορές

295
Οι μεταβολές στις κύριες ναυτιλιακές αγορές

Αισιοδοξία επικρατεί στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, με τους ναύλους των crude tankers να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Απριλίου. Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons σημειώνει ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών των VLCCs διαμορφώθηκαν στα $7.715 την εβδομάδα με πέρας την Παρασκευή 15 Ιουλίου, καταγράφοντας αύξηση 68% σε εβδομαδιαία βάση. Στην αγορά των clean tankers, ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών για MR tankers διαμορφώθηκε στα $37.414, αφότου κατέγραψε πτώση 7% σε εβδομαδιαία βάση.

Όσον αφορά τα gas carriers, η ζήτηση ήταν σε νωχελικά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών για ένα VLGC στο route Ρας Τανούρα – Τσίμπα παρέμεινε σταθερός σε εβδομαδιαία βάση στα $34.655. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Clarksons, αύξηση 7% κατέγραψε ο μέσος όρος των ναύλων για ένα LNG carrier δίχρονης μηχανής και μεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ., καθώς διαμορφώθηκε στα $77.750/ημέρα.

Παράλληλα, πτωτικές ήταν οι τάσεις στην αγορά των bulk carriers και δη στα πλοία μεσαίου μεγέθους: Τα κέρδη ταξιδιού για ένα Supramax κατέγραψαν πτώση 7% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα $23.313/ημέρα, στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, βελτιωμένη εμφανίστηκε η δραστηριότητα στην αγορά χρονοναυλώσεων των containerships, με τους ναύλους να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με προηγούμενα έτη παρά την αποδυνάμωση που έχει σημειωθεί.

Τέλος, ο σχετικός δείκτης της Clarksons Clarksea κατέγραψε οριακή πτώση την εβδομάδα με πέρας την Παρασκευή 15 Ιουλίου και διαμορφώθηκε στα $39.980/ημέρα, υποχωρώντας κάτω από τα $40.000/ημέρα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.