Στη Βραζιλία το ρωσικό ντίζελ;

Στη Βραζιλία το ρωσικό ντίζελ;

44
Στη Βραζιλία το ρωσικό ντίζελ;

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου πως η κυβέρνησή του βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με αυτή της Ρωσίας για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ, κάτι που εάν γίνει πραγματικότητα θα αποτελέσει απτό όφελος της φιλικής σχέσης που επιδιώκει να διατηρήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA -ή Petrobras-, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε στο Ρόιτερς πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πλήττουν τη δημοτικότητα του κ. Μπολσονάρου, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο. Μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.