Κίνα – Ρωσία: Σύσφιξη διμερών σχέσεων και στο βάθος… οι BRICS

Κίνα – Ρωσία: Σύσφιξη διμερών σχέσεων και στο βάθος… οι BRICS

112
Κίνα – Ρωσία: Σύσφιξη διμερών σχέσεων και στο βάθος… οι BRICS

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των χωρών.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι υπογράμμισε πως η Κίνα εκτιμά την ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στο 14ο συνέδριο των BRICS. Επιπλέον, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη των BRICS, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρωσίας, με σκοπό την προώθηση της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, από τη μεριά του, πρόσθεσε πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διαφύλαξη των θεσμών των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, ενώ οι διμερείς σχέσεις τους αναπτύσσονται ομαλά, με βλέψεις για περαιτέρω ενδυνάμωση, αγνοώντας τους εξωτερικούς παράγοντες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Κινέζος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσουν τη γενική στρατηγική συνεργασία τους. Επιπρόσθετα, υποστήριξε πως τα δύο μέρη πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος.

Τέλος, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέφ Μπορέλ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, ελπίζοντας η Κίνα να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.