Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: Τα βήματα της Ευρώπης αποφέρουν καρπούς

Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: Τα βήματα της Ευρώπης αποφέρουν καρπούς

96
Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: Τα βήματα της Ευρώπης αποφέρουν καρπούς

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, και δη το φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) υπογραμμίζει ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών ενδεχομένως να υποχωρήσουν στο 45% το 2022 και να διαμορφωθούν χαμηλότερα των 80 δισ. κ.μ.

Ειδικότερα, το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή εξίσωση της ΕΕ. Το ποσοστό του ρωσικού φυσικού αερίου στη συνολική ζήτηση της ΕΕ εκτιμάται να μειωθεί στο 25%, στα χαμηλότερα επίπεδά του για πάνω από 20 έτη.

Ο IEA εκτιμά ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ έως το 2025 θα έχουν μειωθεί κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, οπότε και η ΕΕ είχε εισαγάγει από τη Ρωσία μέσω αγωγών το 40% της συνολικής ζήτησής της φυσικού αερίου. Εφόσον η ΕΕ επιταχύνει περαιτέρω της προσπάθειες απεξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την ΕΕ δύνανται να μειωθούν πάνω από 75% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2021.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μικρή άνοδο σε σύγκριση με το 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.