Το ενεργειακό παζλ της Κίνας, εξίσωση για δυνατούς λύτες

Το ενεργειακό παζλ της Κίνας, εξίσωση για δυνατούς λύτες

95
Το ενεργειακό παζλ της Κίνας, εξίσωση για δυνατούς λύτες

Η Κίνα συνέχισε τις εισαγωγές φθηνού ρωσικού πετρελαίου τον Ιούνιο, παρά τη μείωση στις συνολικές εισαγωγές πετρελαίου λόγω του lockdown. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αυτές διά θαλάσσης και μέσω αγωγών έφτασαν τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή, αλλιώς, το 15% των πετρελαϊκών αναγκών της Κίνας.

Επιπλέον, η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ σε μηνιαίο ποσοστό που εκτιμάται στο 40% και στο 30% αντίστοιχα. Εντούτοις, ορισμένοι έμποροι υποστηρίζουν πως η κινεζική κλίση προς το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς είναι δυνατόν να αυξηθεί το κόστος μεταφοράς, ενώ και η Ινδία ενδέχεται να παραλάβει περισσότερα φορτία, ως ανταγωνίστρια της Κίνας. Συνεπώς, οι σαουδαραβικές εξαγωγές προς την Κίνα μπορεί να επαναφερθούν στα πρότερα στάδια αργότερα μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με το Reuters, το σαουδαραβικό πετρέλαιο σημείωσε ρεκόρ υψηλής τιμής προς την ασιατική και την ευρωπαϊκή αγορά λόγω ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.