Φορτία άνθρακα «κατακλύζουν» την Ευρώπη

Φορτία άνθρακα «κατακλύζουν» την Ευρώπη

69
Φορτία άνθρακα «κατακλύζουν» την Ευρώπη

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αντικαταστήσει τις προμήθειες άνθρακα από τη Ρωσία αντανακλώνται στην αύξηση των εισαγωγικών ροών που καταγράφεται στον κόμβο Αμβέρσα-Ρότερνταμ-Άμστερνταμ.

Συγκεκριμένα, κατά το α’ εξάμηνο του 2022, οι εισαγωγές άνθρακα στην ARA (Antwerp-Rotterdam-Amsterdam) αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, στους 26,9 εκατ. τόνους, σύμφωνα με δεδομένα της Kpler.

Ως εκ τούτου, τα αποθέματα στα εν λόγω λιμάνια σχεδόν έχουν διπλασιαστεί στους 6,6 εκατ. τόνους. Η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση που την ταλανίζει, στρέφει το βλέμμα της στις εισαγωγές από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Κολομβία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Πολωνία, θέτουν ξανά σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης αποτυπώνονται στις τιμές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα της Ευρώπης έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη, οι διαφορές στις τιμές Ευρώπης και Αυστραλίας καθιστούν οικονομικά βιώσιμη την αποστολή φορτίων από την Ασία-Ειρηνικό, ακόμα και αν το κόστος είναι αυξημένο λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων, αλλάζοντας τον χάρτη του διεθνούς εμπορίου.

Την ίδια ώρα, η αθρόα εισαγωγή άνθρακα σε Αμβέρσα-Ρότερνταμ-Άμστερνταμ οδηγεί σε συμφόρηση bulkers στην περιοχή, με δεδομένα της Braemar να δείχνουν ότι 71 πλοία ανέμεναν να δέσουν στα εν λόγω λιμάνια έως τις 29 Ιουνίου, όταν ο μέσος όρος πενταετίας ήταν 24 πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.