Αγγ. Φράγκου: Πλήρης αλλαγή σκηνικού στις εμπορευματικές μεταφορές

Αγγ. Φράγκου: Πλήρης αλλαγή σκηνικού στις εμπορευματικές μεταφορές

747
Αγγ. Φράγκου: Πλήρης αλλαγή σκηνικού στις εμπορευματικές μεταφορές

Στις σημαντικές επιδράσεις που έχει επιφέρει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία στις θαλάσσιες μεταφορές και στην παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist, η κ. Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και CEO της Navios Maritime Partners.

H κ. Φράγκου τόνισε αρχικά ότι το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ως εκ τούτου η συνέχιση του πολέμου εγείρει ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Η νέα αυτή συνθήκη, κατά την κ. Φράγκου, θα έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω ροές σιτηρών να προέρχονται από άλλες, πιο μακρινές περιοχές και ως εκ τούτου το κόστος μεταφοράς θα αυξηθεί. «Είχαμε παρόμοια κατάσταση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, με την Αραβική Άνοιξη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατεγράφη μόνο αύξηση των τιμών. Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα disruption στο σύνολό του», πρόσθεσε.

Στο μέτωπο των υγρών φορτίων, η επικεφαλής της Navios Maritime Partners επισήμανε ότι η Ευρώπη λαμβάνει το 40% του αερίου και το 30% του πετρελαίου από τη Ρωσία, καθιστώντας την την κορυφαία και πιο αποτελεσματική πηγή τροφοδοσίας ενέργειας όλα αυτά τα χρόνια. Και στην περίπτωση αυτή καταγράφεται αλλαγή σκηνικού στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κατέληξε η κ. Φράγκου.

Φωτό: Γιάννης Κολεσίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.