Ενεργειακοί κλυδωνισμοί στην Κασπία Θάλασσα

Ενεργειακοί κλυδωνισμοί στην Κασπία Θάλασσα

94
Ενεργειακοί κλυδωνισμοί στην Κασπία Θάλασσα

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ – Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε την Πέμπτη 7 Ιουλίου ότι η κυβέρνησή του θα διαφοροποιήσει τις οδούς εξαγωγών πετρελαίου. Η εν λόγω απόφαση συνιστά απόρροια του γεγονότος ότι ρωσικό δικαστήριο ζήτησε από την Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC) να αναστείλει τη δραστηριότητα του αγωγού για 30 ημέρες.

Ο Αγωγός της Κασπίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς παγκοσμίως και διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα. Η αναστολή των δραστηριοτήτων του θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο Τοκάγεφ, ο οποίος έχει προσπαθήσει να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, τη Δύση και την Κίνα, ζήτησε να ξεκινήσει μελέτη για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού κατά μήκος της Κασπίας θάλασσας, ένα έργο που έχει προταθεί και στο παρελθόν και το οποίο θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Καζακστάν επισήμανε ότι η βελτίωση των υποδομών των λιμανιών στην Κασπία είναι «στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα.

Το Καζακστάν, που εξαρτάται κατά πολύ από τα ορυκτά καύσιμα, βασίζεται στους ρωσικούς αγωγούς για τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ρωσικό δικαστήριο της πόλης Νοβοροσίσκ ζήτησε την αναστολή των δραστηριοτήτων του αγωγού CPC, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, επικαλούμενο προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.