Οι liner εταιρείες και οι ανησυχίες για την εξέλιξη του FuelEU Maritime

Οι liner εταιρείες και οι ανησυχίες για την εξέλιξη του FuelEU Maritime

74
Οι liner εταιρείες και οι ανησυχίες για την εξέλιξη του FuelEU Maritime

To World Shipping Council (WSC), το οποίο εκπροσωπεί τις liner εταιρείες, εκφράζει με ανακοίνωσή του τις ανησυχίες των μελών του για την καθυστέρηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την τελική θέση για το FuelEU Maritime.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι liner εταιρείες δεσμεύονται για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας όσο το δυνατόν νωρίτερα και ήδη επενδύουν σε τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων». Σημειώνεται επίσης ότι το FuelEU Maritime είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους αλλά και για την πρόοδο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

Το FuelEU Maritime παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την υιοθέτηση και τη χρήση καυσίμων μηδενικών εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι στόχοι απανθρακοποίησης της ναυτιλίας σε επίπεδο ΕΕ δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη «συνύπαρξη» του FuelEU Maritime με το EU ETS, τη Renewable Energy Directive (RED) και το Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR).

Για τη ναυτιλία, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ έχει τρεις βασικούς άξονες: i) την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ii) την παραγωγή και την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας για την παραγωγή αυτών των καυσίμων και iii) την παροχή κινήτρων για τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα και τα καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αέρια θερμοκηπίου. Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις, που εξετάζουν όλα αυτά μαζί, θα επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα για την Ευρώπη και για την απαλλαγή από τις ανθρακικές εκπομπές της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.