Κοινό μέτωπο CMA CGM και Shell για την απανθρακοποίηση

Κοινό μέτωπο CMA CGM και Shell για την απανθρακοποίηση

56
Κοινό μέτωπο CMA CGM και Shell για την απανθρακοποίηση

Ο γαλλικός ναυτιλιακός κολοσσός CMA CGM και η πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell σύναψαν συμφωνίες συνεργασίας προκειμένου να επιταχύνουν την απανθρακοποίηση του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι υπέγραψαν μια πολυετή συμφωνία για την προμήθεια καυσίμου LNG στα χωρητικότητας 13.000 TEU containerships της CMA CGM στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του 2023. Τις επιχειρήσεις εφοδιασμού θα αναλάβει η FueLNG, μια κοινοπραξία μεταξύ της μονάδας της Shell στη Σιγκαπούρη και της Keppel Offshore & Marine Ltd (Keppel O&M), χρησιμοποιώντας το πλοίο FueLNG Bellina το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία καθώς και ένα ακόμα πλοίο ανεφοδιασμού καυσίμου LNG χωρητικότητας 18,000 κ.μ. το οποίο θα παραδοθεί το 2023.

Εκτός από τη συμφωνία για την προμήθεια καυσίμου LNG στα πλοία της CMA CGM, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν επίσης ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο αφορά την προώθηση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα όπως τα βιοκαύσιμα, το βιομεθάνιο και η πράσινη μεθανόλη, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που περιλαμβάνουν τεχνολογίες ανάμειξης καυσίμου LNG και υδρογόνου, τεχνολογικές λύσεις για τη μείωση του φαινομένου της ολίσθησης μεθανίου και συστήματα κυψελών καυσίμου. Τέλος, θα διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης εθελοντικών αλλά και υποχρεωτικών μηχανισμών εμπορίας πιστώσεων άνθρακα, ενώ θα εστιάσουν και στην ανάπτυξη πολιτικών για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών καθαρών ανθρακικών εκπομπών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.