Κινεζικές εισαγωγές άνθρακα, ο «απαγορευμένος καρπός» της Β. Κορέας

Κινεζικές εισαγωγές άνθρακα, ο «απαγορευμένος καρπός» της Β. Κορέας

56
Κινεζικές εισαγωγές άνθρακα, ο «απαγορευμένος καρπός» της Β. Κορέας

H Βόρεια Κορέα φέρεται να στέλνει άνθρακα απευθείας στην Κίνα, δραστηριότητα η οποία αντίκειται στους κανόνες διεθνούς εμπορίου υπό τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nikkei Asia.

Εικόνες που συλλέχθηκαν από δορυφόρο δείχνουν ένα πλοίο σημαίας Βόρειας Κορέας να μεταφέρει άνθρακα απευθείας σε κινεζικό λιμάνι. Συνεπώς η Κίνα, η οποία αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, φέρεται να επιδίδεται σε λαθρεμπόριο άνθρακα, ενώ την ίδια ώρα οι κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ δεν εφαρμόζονται πλήρως.

Σύμφωνα με δεδομένα από το σύστημα ΑΙS, στις 8 Αυγούστου 2021 το πλοίο φόρτωσε άνθρακα από το λιμάνι Nampo στη Βόρεια Κορέα, ενώ στις 9 Αυγούστου εντοπίστηκε στην Κίτρινη Θάλασσα, με κατεύθυνση δυτικά, προς τις ακτές της επαρχίας Shandong στην Κίνα. Τα ίδια δεδομένα που αποκαλύπτει το Nikkei Asia δείχνουν ότι το πλοίο έφτασε στο λιμάνι Longkou στο Yantai και παρέμεινε εκεί έως τις 26 Αυγούστου.

Το Πεκίνο, πάντως, σε σχετική ερώτηση της αρμόδιας επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι το πλοίο εισήλθε στο λιμάνι Yantai τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2021 χωρίς φορτίο και απέπλευσε έμφορτο με λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.