Νέα «ανατολή» για την αγορά πετρελαίου

Νέα «ανατολή» για την αγορά πετρελαίου

118
Νέα «ανατολή» για την αγορά πετρελαίου

Καθώς οι τιμές πετρελαίου επιμένουν σε πάνω από $100/βαρέλι, οι νεότερες εκτιμήσεις για το υπόλοιπο έτος δεν προσφέρουν αισιοδοξία για μια δυνητική πτώση σε διψήφια επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του TASS, επικαλούμενο έκθεση της συμβουλευτικής IHS Markit, οι τιμές πετρελαίου το β’ εξάμηνο του 2022 ενδέχεται να αγγίξουν τα $135/βαρέλι.

Όπως αναφέρει η IHS, οι τιμές πετρελαίου εκτιμάται πως θα παραμείνουν αυξημένες εξαιτίας της ελλιπούς προσφοράς. Πλέον, ο μέσος όρος των τιμών πετρελαίου για το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στα $122/βαρέλι.

Η πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου με φόντο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η μικρή πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και η ανεπαρκής παραγωγή πετρελαίου των χωρών του OPEC+ αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά πετρελαίου.

Παράλληλα, η IHS Markit εστιάζει στη μεταμόρφωση της αγοράς πετρελαίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η παγκόσμια αγορά πετρελαίου που γνωρίζαμε δεν υφίσταται πλέον». Η συγκεκριμένη μεταμόρφωση συνιστά απότοκο των σημαντικών διαφορών μεταξύ των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και των τιμών πετρελαίου που έχει παραχθεί στη Ρωσία, στο Ιράν και στη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.