Δορυφόροι χαμηλής τροχιάς: Η νέα αρένα των δισεκατομμυριούχων

Δορυφόροι χαμηλής τροχιάς: Η νέα αρένα των δισεκατομμυριούχων

155
Δορυφόροι χαμηλής τροχιάς: Η νέα αρένα των δισεκατομμυριούχων

Νέο πεδίο ανταγωνισμού αναδύεται για τους δισεκατομμυριούχους Elon Musk και Jeff Bezos, με επίκεντρο την αξιοποίηση δορυφόρων χαμηλής τροχιάς για την προσφορά πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλο τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μέσου CAN, περίπου 3 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, μια ανισότητα στην οποία ευελπιστούν να θέσουν τέλος οι Elon Musk και Jeff Bezos μέσω μικρών δορυφόρων που λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό LEO (low-Earth orbit).

Η τροχιά στην οποία τίθενται οι εν λόγω δορυφόροι απέχει περίπου 500-2.000 χλμ. από την επιφάνεια, οπότε και είναι σε θέση να στέλνουν δεδομένα ταχύτερα σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς δορυφόρους επικοινωνίας, που είθισται να τίθενται σε τροχιά περίπου στα 36.000 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη.

Η χρηστικότητα της εν λόγω τεχνολογίας κατέστη πρόσφατα εμφανής, όταν η Starlink του Elon Musk προσέφερε πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ουκρανία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Η κερδοφορία για τις εταιρείες που προσβλέπουν στην είσοδό τους στην εν λόγω αγορά θα επέλθει, μεταξύ άλλων, μέσω της πώλησης των υπηρεσιών τους στις κυβερνήσεις ή και σε εταιρείες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο πώλησης των υπηρεσιών τους απευθείας σε καταναλωτές που διαμένουν σε φτωχότερα κράτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.