Αργεντινή: Οι ευσεβείς πόθοι και η πραγματικότητα για το σιτάρι

Αργεντινή: Οι ευσεβείς πόθοι και η πραγματικότητα για το σιτάρι

121
Αργεντινή: Οι ευσεβείς πόθοι και η πραγματικότητα για το σιτάρι

Και ενώ οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση κορυφώνονται λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, νέοι αλλά και παραδοσιακοί προμηθευτές σιτηρών αναδύονται στην προσπάθεια ο κίνδυνος αυτός να μετριαστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αργεντίνος πρόεδρος Alberto Fernández διαμήνυσε ότι η χώρα του μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για σιτάρι και ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα διεθνώς. Βέβαια, οι φιλοδοξίες Fernández δύνανται να αντιμετωπίσουν σωρεία προκλήσεων.

«Διαφαίνεται ότι η ευκαιρία της Αργεντινής να γεφυρώσει το κενό που αφήνει η Ουκρανία απομακρύνεται, καθώς οι εξαγωγικές ποσοστώσεις έχουν μειωθεί κατά 31% και οι συγκομιδές σιταριού για το 2022/2023 αναμένονται στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO Niels Rasmussen.

H Αργεντινή ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 7,2% του παγκόσμιου όγκου εξαγωγών. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022, η χώρα της Λατινικής Αμερικής εξήγαγε 9,5 εκατ. τόνους σιταριού, όταν την περίοδο 2021/2022 κατεγράφη ρεκόρ. Τον Μάρτιο του 2022, η κυβέρνηση της Αργεντινής έθεσε ποσόστωση εξαγωγών στους 10 εκατ. τόνους για την εμπορική περίοδο 2022/2023, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι εγχώριες τιμές και να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Ο κ. Rasmussen αναφέρει επίσης ότι, στο καλύτερο σενάριο, οι εξαγωγές σιταριού της Αργεντινής θα υποχωρήσουν στους 6,4 εκατ. τόνους το 2022/2023. Παράλληλα, οι πολύ υψηλές τιμές λιπασμάτων σε συνδυασμό με την αδυναμία εξαγωγής σε άλλες αγορές λόγω υψηλού κόστους μεταφοράς αναγκάζουν τους γεωργούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Βραζιλία και Ινδονησία αποτελούν τους κορυφαίους εισαγωγείς σιταριού της Αργεντινής. Ενδεχόμενη πτώση των εξαγωγών από τη χώρα της Νότιας Αμερικής θα προσθέσει μία ακόμα πίεση στην παγκόσμια έλλειψη σιταριού η οποία καταγράφεται στις αγορές, καταλήγει η ανάλυση της BIMCO.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.