Bulk carriers: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την προσφορά

Bulk carriers: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την προσφορά

309
Bulk carriers: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την προσφορά

H ΒΙΜCO προέβη πρόσφατα σε ανάλυση της αγοράς των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, με την προσφορά και τη ζήτηση να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στο μέτωπο της προσφοράς των bulkers, η BIMCO σημειώνει ότι, μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, οι παραγγελίες σε όρους deadweight είναι οι χαμηλότερες από το 1999. Το orderbook κινείται στο 6,6% του ενεργού στόλου, με την BIMCO να εκτιμά ότι οι παραδόσεις πλοίων θα είναι χαμηλές τα προσεχή έτη. Για το υπόλοιπο του 2022 και το 2023, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμένες παραγγελίες κυρίως λόγω των πολύ υψηλών τιμών νεότευκτων. Την ίδια ώρα, στα ναυπηγεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα slots και κάθε νέα παραγγελία θα παραδοθεί το νωρίτερο το 2024-2025.

Παράλληλα, οι διαλύσεις φέτος και του χρόνου δεν θα παρουσιάσουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με το 2021, οπότε κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω της καλής ναυλαγοράς.

Συμπερασματικά, η BIMCO αναμένει ο στόλος των bulk carriers να αυξηθεί κατά 2,6% και 2,5%. Στις εν λόγω εκτιμήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι κανονισμοί ΕΕΧΙ και CII που θα εφαρμοστούν από το 2023 και πιθανώς θα επηρεάσουν σημαντικά τις διαλύσεις, όπως επίσης και το ETS.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.