Ρωσία και πετρέλαιο: Ποιος ο αντίκτυπος του ευρωπαϊκού εμπάργκο;

Ρωσία και πετρέλαιο: Ποιος ο αντίκτυπος του ευρωπαϊκού εμπάργκο;

145
Ρωσία και πετρέλαιο: Ποιος ο αντίκτυπος του ευρωπαϊκού εμπάργκο;

Περιορισμένη αναμένεται η επίδραση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που πρόσφατα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις διεθνείς αγορές. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών.

Όπως αναφέρει το Anadolu, επικαλούμενο αναλυτές και κύκλους της αγοράς, η αγορά πετρελαίου είναι διεθνής, συνεπώς η Ρωσία θα βρει εναλλακτικούς προορισμούς για το πετρέλαιό της. Μία πιθανή επιλογή είναι η Κίνα, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε μια περίοδο ενίσχυσης των εμπορικών τους σχέσεων.

Παράλληλα, επί του παρόντος η ΕΕ καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησής της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Καθώς η παραγωγική ικανότητα λοιπών χωρών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη Ρωσία ως πηγές πετρελαίου για την Ευρώπη αναμένεται σταθερή βραχυπρόθεσμα, προκλήσεις είναι δυνατόν να αναδυθούν εφόσον η Ευρώπη μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός του 2022.

Επιπλέον, αναλυτές και κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών θα αποτελούσε τιμωρητικό μέτρο μεγαλύτερης ισχύος ενάντια στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.