Οι ναυλαγορές την εβδομάδα των Ποσειδωνίων

Οι ναυλαγορές την εβδομάδα των Ποσειδωνίων

362
Οι ναυλαγορές την εβδομάδα των Ποσειδωνίων

Ανοδική πορεία κατέγραψαν οι ναύλοι των product tankers και LNG carriers την εβδομάδα των Ποσειδωνίων (6-10 Ιουνίου), ενώ πτώσεις κατεγράφησαν στις ναυλαγορές των bulk carriers και των crude tankers. Οι τελευταίες εξελίξεις στους ναύλους ώθησαν τον σχετικό δείκτη της Clarksons, ClarkSea, σε εβδομαδιαία πτώση 3%, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στα $40.087/ημέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, οι ναύλοι των bulk carriers σημείωσαν πτώση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης τονάζ σε σημαντικές περιοχές. Ακόμη, η αύξηση των τιμών των καυσίμων περιόρισε περαιτέρω την κερδοφορία: ο σταθμισμένος μέσος όρος των ημερήσιων κερδών ενός bulk carrier κατέγραψε πτώση 13% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $22.673, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο.

Οριακή πτώση σημειώθηκε και στους ναύλους των feeder containerships μεταφορικής ικανότητας 1.000 TEUs σε συμβόλαια με ορίζοντα 6-12 μήνες. Οι ναύλοι σημείωσαν πτώση 1% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα υψηλά επίπεδα των $35.750/ημέρα. Μείωση σημείωσαν τα κέρδη στη spot αγορά των VLGCs, ίση με 19% με τα ημερήσια κέρδη να διαμορφώνονται στα $44.724. Ακόμη, ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών των Suezmax tankers κατέγραψε πτώση 19% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $13.675/ημέρα.

Ωστόσο, η εικόνα στα product tankers ήταν διαφορετική. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κερδών των MR tankers σημείωσε άνοδο 16% και διαμορφώθηκε στα $37.985. Θετική παραμένει η εικόνα και στη ναυλαγορά των LNG carriers, όπου οι ναύλοι στη spot αγορά για ένα DFDE LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. ανήλθαν σε $97.500/ημέρα, καταγράφοντας νέο ρεκόρ για το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.