Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

84
Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία

O κόσμος θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

«Η έκταση που η ανάπτυξη θα μειωθεί και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πολέμου αλλά είναι σαφές ότι οι φτωχότεροι θα πληγούν περισσότερο», σημειώνει.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 3% φέτος από 4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο 2,8% το 2023. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σχεδόν στο 9% στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο διαβρώνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το βιοτικό επίπεδο, μειώνοντας την κατανάλωση. Η αβεβαιότητα αποθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και απειλεί να μειώσει την προσφορά για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, η πολιτική της Κίνας για μηδενική ανοχή στα κρούσματα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις παγκόσμιες προοπτικές, να μειώνει την εγχώρια ανάπτυξη και να διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες».

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες πασχίζουν να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά καύσιμα, αλλά «επειδή οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας μπορεί να μην είναι εύκολο να βρεθούν γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος υψηλότερων τιμών ή ακόμη και ελλείψεων. Αν ο πόλεμος κλιμακωθεί ή γίνει πιο παρατεταμένος, οι προοπτικές θα επιδεινώνονταν, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και την Ευρώπη», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και απασχόλησης δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για χαλαρή νομισματική πολιτική. «Η άρση των μέτρων στήριξης είναι επομένως δικαιολογημένη σε όλο τον κόσμο, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην Ευρώπη όπου κυριαρχεί ο πληθωρισμός από την πλευρά της προσφοράς».

Για τη δημοσιονομική πολιτική, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι διαχείρισή της είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και προσθέτει ότι «λόγω των σημερινών επιπέδων ανάπτυξης, απασχόλησης και πληθωρισμού, η ανάγκη για στήριξη των εισοδημάτων στο σύνολο της οικονομίας δεν υφίσταται πλέον και πρέπει να αντικατασταθεί από καλύτερα στοχευμένα μέτρα».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.