Μελίνα Τραυλού: «Αγωνία μας ότι δεν αυξάνονται όσο θα έπρεπε οι Έλληνες...

Μελίνα Τραυλού: «Αγωνία μας ότι δεν αυξάνονται όσο θα έπρεπε οι Έλληνες ναυτικοί»

800
Μελίνα Τραυλού: «Αγωνία μας ότι δεν αυξάνονται όσο θα έπρεπε οι Έλληνες ναυτικοί»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε νωρίτερα σήμερα το νεοεκλεχθέν προεδρείο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών στο περιθώριο της τελευταίας ημέρας διεξαγωγής της μεγάλης ναυτιλιακής έκθεσης των «Ποσειδωνίων 2022».

Στην πρώτη της συνεύρεση με τους εκπροσώπους του ελληνικού και διεθνούς Τύπου, η πρόεδρος κ. Τραυλού ευχαρίστησε τους διοργανωτές των Ποσειδωνίων για τη συμβολή τους για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας. Σχολιάζοντας τις πολυάριθμες συζητήσεις της με διεθνείς εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων, ανέφερε ότι «η ποσοτική και η ποιοτική υπεροχή της ελληνικής ναυτιλίας είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη».

Σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα της διερεύνησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ελληνική ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα το οποίο σύμφωνα με τα ΜΜΕ άνοιξε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η κ. Τραυλού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ανοίξει ποτέ κάποια επίσημη διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το θέμα αυτό. Η ελληνική ναυτιλία και η Πολιτεία έχουν υπογράψει συνυποσχετικό το οποίο είναι σε ισχύ και είναι νόμος του κράτους».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που στοχοποιούν πλοία που πιθανώς μεταφέρουν ρωσικά φορτία, η κ. Τραυλού αν και εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κατάσταση στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός σέβεται τις διεθνείς κυρώσεις και δεν έχει παραβιάσει κανένα εμπάργκο δεδομένου ότι η θαλάσσια μεταφορά ρωσικών αγαθών αποτελεί προσώρας “νόμιμη επιχειρηματική πράξη”.

IMG_1808

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες του νέου προεδρείου της ΕΕΕ, η πρόεδρος σχολίασε ότι η ΕΕΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας. Η κ. Τραυλού συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστεί ο ρόλος και η σημαντικότητα της ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενεργειακή μετάβαση τονίζοντας ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Ακόμη σχολίασε ότι «είμαστε η πλοιοκτησία που παραδοσιακά επενδύουμε σε νέα πλοία και νέες τεχνολογίες». Σε σχετική ερώτηση για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον ΙΜΟ στο πλαίσιο της MEPC, η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών ανέφερε ότι η «ΕΕΕ είναι υπέρ της απανθρακοποίησης αύριο» αλλά με ένα βιώσιμο και εφικτό μοντέλο λειτουργίας και υπογράμμισε τον ρόλο των κατασκευαστών μηχανών, των ναυπηγείων, των προμηθευτών καυσίμων, των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και των ναυλωτών για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των θαλάσσιων μεταφορών επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της ΕΕΕ στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ερωτηθείσα από τα Ναυτικά Χρονικά για το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης, η κ. Τραυλού τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες που ξεκίνησαν επί προεδρίας Θεόδωρου Βενιάμη για την ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης καθώς «οι νέοι είναι το μέλλον της ναυτιλίας και είναι απαραίτητη η προσέλκυσή τους στη θάλασσα». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η ΕΕΕ έχει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου καταθέσει τις προτάσεις της προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ενώ πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με το ΥΝΑΝΠ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η συνεργασία θα πρέπει να επεκταθεί και με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επικοινωνηθεί στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η σημαντικότητα και οι προοπτικές σταδιοδρομίας στη θάλασσα. Τέλος η κ. Τραυλού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι αγωνία μας ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός των ναυτικών όσο θα έπρεπε συγκριτικά με την αύξηση του ελληνόκτητου στόλου».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.