Δεξαμενόπλοια και ο γρίφος ζήτησης και προσφοράς

Δεξαμενόπλοια και ο γρίφος ζήτησης και προσφοράς

381
Δεξαμενόπλοια και ο γρίφος ζήτησης και προσφοράς

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων, έπειτα από μια περίοδο παρατεταμένης νωχελικότητας, έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Όπως σημειώνει η BIMCO σε πρόσφατη έκθεσή της, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι σχετικοί δείκτες της ναυλαγοράς των crude και των product tankers έχουν καταγράψει άνοδο.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο outlook, η ανάκαμψη της ζήτησης σε συνάρτηση με τα αυξανόμενα τονομίλια ‒απόρροια πληθώρας γεωπολιτικών παραγόντων‒, αλλά και η περιορισμένη επικείμενη αύξηση της προσφοράς, καταδεικνύουν ότι οι ισορροπίες ζήτησης και προσφοράς θα ευνοούσαν τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων.

Όσον αφορά τα crude δεξαμενόπλοια, το γεγονός πως εντός του έτους αναμένονται αρκετές παραδόσεις δύναται να περιορίσει το μέγεθος της ανάκαμψης. Ακόμη, το ότι πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στο θαλάσσιο εμπόριο και στα routes ενδέχεται να ευνοήσει περισσότερο τα μικρότερα μεγέθη βραχυπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η BIMCO υπογραμμίζει ότι αναμένεται ανάκαμψη εντός του 2022 και του 2023, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν. Οι προκλήσεις επικεντρώνονται σε μακροοικονομικούς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός και η επίδρασή του στην αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.