O πετρελαϊκός χάρτης αναδιαμορφώνεται

O πετρελαϊκός χάρτης αναδιαμορφώνεται

143
O πετρελαϊκός χάρτης αναδιαμορφώνεται

Εν μέσω της επιθυμίας της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, οι ροές από λοιπές «αφετηρίες» συνεχίζουν να αυξάνονται, καταδεικνύοντας τη σταδιακή αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της Signal, οι ροές πετρελαίου από τη Νορβηγία προς την Ευρώπη έχουν καταγράψει άνοδο την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου. Διαφαίνεται συνεπώς ότι η Νορβηγία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον «αγώνα» αντικατάστασης των ρωσικών ροών πετρελαίου τους ερχόμενους μήνες.

Ωστόσο, στην Ολλανδία, και δη στην ευρύτερη περιοχή του Ρότερνταμ, υπάρχουν πληθώρα διυλιστηρίων τα οποία εξαρτώνται σημαντικά από τις ρωσικές ροές. Προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» της Ρωσίας, πέραν του ρόλου που δύναται να διαδραματίσει η Νορβηγία, σημαντικός θεωρείται και εκείνος των ΗΠΑ αλλά και της Νιγηρίας, καθώς και, δυνητικά, χωρών της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι εξίσου ανεπιθύμητο στην Ασία. Όπως σημειώνει η Signal, από τον Φεβρουάριο οι αγορές ρωσικού πετρελαίου από ασιατικές χώρες έχουν αυξηθεί. Κίνα, Κορέα και Ινδία αναδύονται ως κορυφαίες χώρες εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, με ποσοστά 53%, 27% και 10% αντίστοιχα επί των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας.

Κίνα και Ινδία αναμένεται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προορισμοί ρωσικού πετρελαίου, καθώς οι χαμηλές τιμές του εμπορεύματος έναντι εκείνων στις διεθνείς αγορές συνιστούν ισχυρό θέλγητρο, ειδικά για τους Ινδούς αγοραστές.

Πάντως, η Νότια Κορέα φαίνεται να προσβλέπει σε μείωση των εισαγωγών της ρωσικού μαύρου χρυσού, παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να κυριαρχεί στις νοτιοκορεατικές αγορές. Παρόμοιες βλέψεις φαίνεται πως έχει και η Ιαπωνία, η οποία έχει εκκινήσει τον περιορισμό των ποσοτήτων ρωσικού αργού. Άλλωστε, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κρατά εξίσου σκληρή στάση με τους Δυτικούς συμμάχους της ενάντια στη Ρωσία, στη σκιά της εισβολής της δεύτερης στην Ουκρανία.

Πηγή: The Signal Ocean Platform

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.