Ο OPEC+ προς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Ο OPEC+ προς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

107
Ο OPEC+ προς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+ συμφώνησαν την Πέμπτη 2 Ιουνίου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Η απόφαση του OPEC+ στοχεύει στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και σε πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει και της ιστορικής επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Ριάντ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επί σειρά μηνών πραγματοποιούσε άκαρπες εκκλήσεις με επίκεντρο τη μεγαλύτερη του προκαθορισμένου αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του OPEC+.

Ο OPEC+ ανέφερε ότι συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο. Παρόμοια θα είναι η αύξηση και τον Αύγουστο. Έως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια κάθε μήνα.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά περισσότερο αργό, μετά τις πιέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες από τη Δύση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε αφότου κατέστη γνωστή η απόφαση.  Το πετρέλαιο άγγιξε τα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.