Διεθνής έκκληση για την αποδέσμευση των ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων

Διεθνής έκκληση για την αποδέσμευση των ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων

287
Διεθνής έκκληση για την αποδέσμευση των ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων

Μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων ‘’Delta Poseidon” και “Prudent Warrior” από τις ιρανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαΐου, το ICS και η ECSA από κοινού κάνουν έκκληση για μια άμεση και διπλωματική λύση προκειμένου τα πλοία και τα πληρώματά τους να αποδεσμευτούν.

Στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εμπορική ναυτιλία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου εμπορίου το οποίο απαιτεί όλες οι χώρες να διασφαλίζουν τον ασφαλή πλου των εμπορικών πλοίων υπό το Freedom of Navigation.

«Η ασφάλεια και η ευημερία των πληρωμάτων και των πλοίων παραμένουν προτεραιότητα  και είναι σημαντικό να τα διασφαλίζουμε απέναντι σε τέτοια περιστατικά», σημειώνει ο Guy Platten γενικός γραμματέας του ICS.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA τονίζει ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας υπό την UNCLOS και το δικαίωμα των ναυτικών να εκτελούν τα καθήκοντά τους ασφαλώς είναι βασικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να είναι σεβαστές».

IMG_20220602_121751

Την ίδια ώρα στο συμβάν αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ενόψει των Ποσειδωνίων. Η κ. Τραυλού στην εναρκτήρια τοποθέτησή της επεσήμανε ότι είναι «πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο δύο ελληνικά πλοία να κρατούνται με τα πληρώματά τους. Πρέπει να ξεσηκωθεί η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα και τα κράτη».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.