Το φυσικό αέριο στη σκιά της μεταβλητότητας

Το φυσικό αέριο στη σκιά της μεταβλητότητας

52
Το φυσικό αέριο στη σκιά της μεταβλητότητας

Η μεταβλητότητα των τιμών φυσικού αερίου συνεχίζει να ταλανίζει τις διεθνείς αγορές, με τους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες αγοραστές να στρέφονται στη long-term αγορά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες.

Εντός του 2021 υπενθυμίζεται πως εκκίνησε ένα ράλι τιμών φυσικού αερίου ως απόρροια πληθώρας λόγων, μεταξύ άλλων των φόβων περί μειωμένων προμηθειών από πλευράς Ρωσίας και των χαμηλών αποθεμάτων σε Ευρώπη και Ασία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η μεταβλητότητα των τιμών επιμένει, παρότι οι τιμές έχουν καταγράψει πτώση από τα υψηλά που σημείωσαν προς τα τέλη του προηγούμενου έτους. Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη spot αγορά, έχει σημειωθεί αύξηση του ενδιαφέροντος των αγοραστών για συμβόλαια μεγάλης διάρκειας με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι αγοραστές στρέφονται σε συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου και LNG με ορίζοντα πέντε έως δέκα έτη. Από την άλλη, στην Ασία, τα πιο δημοφιλή συμβόλαια μεγάλης διάρκειας είναι εκείνα με ορίζοντα 15 έως 20 ετών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.