Παγκόσμια επισιτιστική κρίση και το «κέρδος» της Ρωσίας

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση και το «κέρδος» της Ρωσίας

149
Παγκόσμια επισιτιστική κρίση και το «κέρδος» της Ρωσίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της εκτυλισσόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία έχει προσφέρει υποστήριξη στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται δεδομένα της εταιρείας έρευνας και ανάλυσης γεωργικών αγορών SovEcon, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% και η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου $1,9 δισ. έσοδα από φόρους στις εξαγωγές σιταριού την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει το σιτάρι της σε αυξημένες τιμές, με την «απουσία» της Ουκρανίας από την αγορά να συνεισφέρει σημαντικά. Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τα λιμάνια της Ουκρανίας έχει αναγκάσει το Κίεβο να στραφεί στις χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες για τις εξαγωγές σιτηρών του. Συνεπώς, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδά τους, μειώνοντας τον ανταγωνισμό της Ρωσίας στην αγορά.

Προκειμένου η Μόσχα να επιτρέψει τις θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, απαιτεί να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της από τις διεθνείς δυνάμεις.

Παράλληλα, επικρατεί ανησυχία περί σημαντικού κύματος μετανάστευσης λόγω της επισιτιστικής κρίσης. «Αποτυχία ανοίγματος των [ουκρανικών] λιμανιών συνιστά διακήρυξη πολέμου ενάντια της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο David Beasley, head του World Food Program των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια του World Economic Forum στο Νταβός. «Κάθε αύξηση ύψους 1% στην πείνα οδηγεί σε αύξηση ύψους 2% στη μετανάστευση».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.