Ρωσία: Θετικές εκτιμήσεις για την προσφορά σιταριού

Ρωσία: Θετικές εκτιμήσεις για την προσφορά σιταριού

63
Ρωσία: Θετικές εκτιμήσεις για την προσφορά σιταριού

Η Ρωσία αναμένεται να εξαγάγει περισσότερο σιτάρι το επόμενο εμπορικό έτος (Ιούλιος-Ιούνιος) λόγω υψηλών συγκομιδών και αποθεμάτων, σημειώνει η συμβουλευτική εταιρεία IKAR.

Η Ρωσία είχε περιορίσει τις εξαγωγές της με τη χρήση ποσοστώσεων από το 2021, ευελπιστώντας σε πτώση του εγχώριου πληθωρισμού για τα εμπορεύματα διατροφής. Το 2022/2023 η Ρωσία είναι πιθανό να εξαγάγει 39 εκατ. τόνους σιταριού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της IKAR σε πρόσφατο συνέδριο στη Γενεύη. Για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαγωγές ύψους 32-32,5 εκατ. τόνων σιταριού.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, μια μετριοπαθής εκτίμηση κάνει λόγο για 85 εκατ. τόνους το 2022/2023. Την ίδια ώρα, μια άλλη συμβουλευτική εταιρεία, η Sovecon, σημειώνει ότι η ρωσική παραγωγή θα ανέλθει σε 88,6 εκατ. τόνους.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, ο επικεφαλής της IKAR, Dmitry Rylko, ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος της Μόσχας είναι η αύξηση των εξαγωγών εν μέσω σημαντικής ανόδου των συγκομιδών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.