Γεωπολιτικό «τσουνάμι» στην Ασία

Γεωπολιτικό «τσουνάμι» στην Ασία

68
Γεωπολιτικό «τσουνάμι» στην Ασία

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στην αυτόνομη νήσο, προειδοποίησε τη Δευτέρα 23 Μαΐου από το Τόκιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους.

«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε ο Κισίντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπάιντεν.

Το πρώτο ταξίδι του Προέδρου Μπάιντεν στην Ασία, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πέραν των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της Κίνας εστιάστηκε και στην απειλή της Βόρειας Κορέας.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή 22 Μαΐου στη Σεούλ πως είναι «προετοιμασμένος» για την πιθανολογούμενη δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγκγιάνγκ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως είναι διατεθειμένος να αρχίσει διάλογο μαζί της.

Ένας επιπλέον άξονας της επίσκεψης του Αμερικάνου Προέδρου στην Ασία δύναται να είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία δεν έχει καταδικάσει επισήμως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά φθηνού ρωσικού πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.