Ηλεκτρικά επιβατηγά πλοία και οι περιβαλλοντικές βλέψεις της Κίνας για τις ποτάμιες...

Ηλεκτρικά επιβατηγά πλοία και οι περιβαλλοντικές βλέψεις της Κίνας για τις ποτάμιες μεταφορές

73
Ηλεκτρικά επιβατηγά πλοία και οι περιβαλλοντικές βλέψεις της Κίνας για τις ποτάμιες μεταφορές

Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πλήρως ηλεκτρικών επιβατηγών πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του παρθενικού ταξιδιού του CHANG JIANG SAN XIA 1, ενός ποτάμιου ηλεκτρικού κρουαζιερόπλοιου το οποίο τροφοδοτείται από μπαταρίες.

Το μήκους 100 μέτρων και χωρητικότητας 1,300 επιβατών νεότευκτο πλοίο κατασκευάστηκε από τη Yichang Xin Hui Shipbuilding και θα επιχειρεί στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας. Ο κινεζικός νηογνώμονας CCS ανέλαβε την έγκριση των σχεδίων του πλοίου και τη μελέτη της κατασκευής του, ενώ το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του νηογνώμονα στην Γουχάν παρείχε τεχνική υποστήριξη σε ότι αφορά τις πράσινες τεχνολογίες και τα έξυπνα συστήματα του πλοίου. Το χωρητικότητας 7,5MWh σύστημα μπαταριών του πλοίου παρέχει τη δυνατότητα μείωσης των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 1.660 τόνους ετησίως σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο συμβατικό κρουαζιερόπλοιο κατανάλωσης diesel.

To CHANG JIANG SAN XIA 1 θα φορτίζει τις μπαταρίες του χρησιμοποιώντας υδροηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από το φράγμα των Τριών Φαραγγιών του ποταμού Γιανγκτσέ, αποτελώντας παράλληλα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της κατηγορίας του το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα φόρτισης μέσω δικτύου υψηλής και χαμηλής τάσης.

Η καθέλκυση του CHANG JIANG SAN XIA 1 αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την απανθρακοποίηση του κλάδου των ποτάμιων μεταφορών της Κίνας αλλά και την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών ελέγχου σε πλοία, σηματοδοτώντας παράλληλα την επιτυχημένη εφαρμογή των οδηγιών του κινεζικού νηογνώμονα σχετικά με την ανάπτυξη πράσινων πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.