Οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων υπό πίεση

Οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων υπό πίεση

160
Οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων υπό πίεση

Υπό επιμένουσα πίεση βρίσκεται η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, και δη των crude tankers, με τους ναύλους για πετρελαιοφόρα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους να καταγράφουν πτώση. Ενδεικτικά της τάσης αυτής είναι τα ευρήματα πρόσφατης εβδομαδιαίας (7-13/5) έκθεσης της Banchero Costa.

Ειδικότερα, βάσει της έκθεσης τα TCEs των VLCCs, Suezmaxes και Aframaxes σημείωσαν εβδομαδιαία πτώση σε αρκετά εκ των κύριων routes. Το TCE των VLCCs κατέγραψε πτώση περίπου 2% σε routes από τον Αραβικό Κόλπο στην Κίνα ενώ μάλιστα, σε σύγκριση με ένα έτος πριν, οι ναύλοι έχουν σημειώσει πτώση 616%. Σε άλλα κύρια routes των VLCCs, όπως εκείνο από τον Αραβικό Κόλπο προς τον Κόλπο του Μεξικού, οι ναύλοι κατέγραψαν μερική άνοδο, ωστόσο παραμένουν σε κατά περίπου 107% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση. Ο μέσος όρος του TCE των VLCCs βρίσκεται σε κατά 156% χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η εικόνα των ναύλων των Suezmaxes και των Aframaxes εμφανίζεται πιο θετική. Ο μέσος όρος του TCE των Suezmaxes κατέγραψε άνοδο 10% την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε σε κατά περίπου 1.010% υψηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση. Ακόμη, ο μέσος όρος του TCE των Aframaxes βρίσκεται σε κατά περίπου 659% υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

Ωστόσο, το TCE των Suezmaxes σε routes από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο κατέγραψε πτώση 7% την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση κατέγραψε το TCE των Aframaxes την προηγούμενη εβδομάδα σε routes από τη Βόρεια Θάλασσα προς την Ευρώπη – Ηνωμένο Βασίλειο (12%) και σε routes από το Κουβέιτ προς την Κίνα (8%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.