Οι συνέπειες του lockdown «γονατίζουν» την κινεζική οικονομία

Οι συνέπειες του lockdown «γονατίζουν» την κινεζική οικονομία

59
Οι συνέπειες του lockdown «γονατίζουν» την κινεζική οικονομία

Οι ρυθμοί της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνουν αισθητά, την ίδια στιγμή που το αυστηρό lockdown της κινεζικής κυβέρνησης βάζει την παραγωγή των κινεζικών πόλεων σε «χειμερία νάρκη».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η παραγωγική ικανότητα της ασιατικής χώρας μειώθηκε σχεδόν κατά 3% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Ακόμα πιο ανησυχητικά για την κινεζική οικονομία ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, ο οποίος σημείωσε πτώση 11% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία επιβεβαίωσε ο κ. Fu Linghui, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της ασιατικής χώρας. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο Πεκίνο: «Η πανδημία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία», αναδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες της zero-COVID στρατηγικής που έχει εφαρμόσει η κινεζική κυβέρνηση.

Σε πιο ευρύ επίπεδο, η συμφόρηση που έχει επικρατήσει λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας οδηγεί έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες του κόσμου, τη Σαγκάη, να μη λειτουργεί σε κανονικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το λιμάνι της Σαγκάης έχει γνωρίσει μείωση των εξαγωγών του κατά 40%, με μεγάλο αριθμό containerships να περιμένουν για φόρτωση ή εκφόρτωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.