Οι ναύλοι των bulk carriers και των containerships σε υψηλά επίπεδα

Οι ναύλοι των bulk carriers και των containerships σε υψηλά επίπεδα

131
Οι ναύλοι των bulk carriers και των containerships σε υψηλά επίπεδα

Περαιτέρω άνοδος σημειώθηκε στη ναυλαγορά των bulk carriers, με τα μεγαλύτερα μεγέθη, και ειδικότερα τα Capesizes, να βρίσκονται στο επίκεντρο. Όπως σημειώνει σε πρόσφατη εβδομαδιαία (09-13/05) έκθεσή του ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons, ο μέσος όρος των κερδών των Capesizes στη spot αγορά κατέγραψε άνοδο 35% σε εβδομαδιαία βάση και διαμορφώθηκε στα $28.822. Τα επίπεδα αυτά συνιστούν ρεκόρ για το 2022 και είναι υψηλότερα και από τον μέσο όρο του 2021. Ακόμη, οι ναύλοι των Panamaxes κατέγραψαν επίσης υψηλό έτους, καθώς αυξήθηκαν στα $28.551/ημέρα.

Παράλληλα, άνοδος κατεγράφη και στη δραστηριότητα στην αγορά των containerships, και δη εκείνη των συμβολαίων χρονοναύλωσης. Στα μικρότερα μεγέθη, οι ναύλοι σημείωσαν μικρή πτώση σε εβδομαδιαία βάση: οι ναύλοι για ένα feeder μεταφορικής ικανότητας 1.000 TEUs σε συμβόλαιο χρονοναύλωσης 6 έως 12 μηνών μειώθηκαν στα $38.000/ημέρα. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και σε κατά 19% υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αρχές του 2022.

Φωτό: Ζzkonst/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.