«FSO Safer»: Συγκέντρωση κεφαλαίων για το πλοίο-ωρολογιακή βόμβα

«FSO Safer»: Συγκέντρωση κεφαλαίων για το πλοίο-ωρολογιακή βόμβα

304
«FSO Safer»: Συγκέντρωση κεφαλαίων για το πλοίο-ωρολογιακή βόμβα
Το «FSO Safer»

Η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για την απομάκρυνση του φορτίου πετρελαίου που φέρει το αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι Ras Issa της Υεμένης «FSO Safer» δεν έχει αποφέρει επί του παρόντος τους απαραίτητους καρπούς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληθώρα ειδησεογραφικών μέσων όπως το Reuters, το γαλλικό AFP και το γερμανικό DW επί του παρόντος έχουν συγκεντρώσει $33 εκατ. από δωρεές των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης του φορτίου 1,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που βρίσκονται εντός του δεξαμενόπλοιου απαιτεί κεφάλαια ύψους $80 εκατ.

H νωχελικότερη του απαιτούμενου συγκέντρωση κεφαλαίων αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες αποφυγής μιας οικολογικής καταστροφής. Ο David Gressly, UN Humanitarian Coordinator για την Υεμένη, δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφύγουμε τους ισχυρούς ανέμους και τα ρεύματα που αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εντός του έτους…».

Σημειώνεται ότι μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα δύναται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από εκείνη που είχε προκαλέσει το «Exxon Valdez» στα ύδατα της Αλάσκας το 1989. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το κόστος μιας πετρελαιοκηλίδας τέτοιου μεγέθους θα ανερχόταν σε περίπου $20 δισ.

Φωτό: Maxar/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.