Υπό εξέταση η ανάπτυξη χερσαίων σταθμών φόρτισης χημικών πλοίων

Υπό εξέταση η ανάπτυξη χερσαίων σταθμών φόρτισης χημικών πλοίων

41
Υπό εξέταση η ανάπτυξη χερσαίων σταθμών φόρτισης χημικών πλοίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Stolt Tankers υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με τη λιμενική αρχή του Ρότερνταμ και την ολλανδική Vopak Botlek για τη διεξαγωγή μιας μελέτης σκοπιμότητας διάρκειας έξι μηνών, η οποία αφορά την εγκατάσταση ενός χερσαίου σταθμού φόρτισης χημικών πλοίων στον τερματικό σταθμό της Vopak Botlek στο Ρότερνταμ.

Ο νέος σταθμός θα επιτρέπει στα πλοία να απενεργοποιούν τις ηλεκτρομηχανές τους κατά την παραμονή τους στο λιμάνι και να συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς, προκειμένου να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ο πρόεδρος της Stolt Tankers, Lucas Vos, ανέφερε σχετικά: «Η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρικού δικτύου της στεριάς για την τροφοδοσία των πλοίων μας θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση των ηλεκτρογεννητριών κατά τη διάρκεια των ελλιμενισμών, με αποτέλεσμα τη μείωση των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με αυτόν τον τρόπο θα υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του στόλου μας κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 40% που έχει θέσει ο ΙΜΟ».

Φωτό: Mohamed Aly/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.