Capesizes: Η Κίνα σταθερά οδηγός της αγοράς

Capesizes: Η Κίνα σταθερά οδηγός της αγοράς

112
Capesizes: Η Κίνα σταθερά οδηγός της αγοράς

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κίνας στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου αντανακλούν τα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης της VesselsValue.

Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2022, η Κίνα αποτέλεσε τον προορισμό σε πέντε από τα δέκα παγκοσμίως κυριότερα routes των Capesizes.

Ειδικότερα, η ποσότητα εμπορευμάτων στα εν λόγω πέντε routes ξεπέρασε τα 142 εκατ. dwt, ενώ τα cargo miles τα 455 δισ. dwt nautical miles. Κορυφαίο route για τα Capesizes ήταν εκείνο από την Αυστραλία στην Κίνα, όπου τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε σχεδόν 89 εκατ. dwt και 217 δισ. dwt nm.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία συνιστά την αφετηρία τεσσάρων εκ των δέκα κορυφαίων routes για τα Capesizes. Πέραν του route Αυστραλία-Κίνα, υπάρχουν τα Αυστραλία-Ιαπωνία και Αυστραλία-Νότια Κορέα, αλλά και το route Αυστραλία-Ολλανδία. Στα προαναφερθέντα τέσσερα routes, η ποσότητα εμπορευμάτων τον Απρίλιο του 2022 άγγιξε τα 114,5 εκατ. dwt, ενώ τα cargo miles τα 278,25 δισ. dwt nm.

Σημειώνεται ότι η διαφορά των μεταφερόμενων ποσοτήτων μεταξύ των routes με προορισμό την Κίνα και εκείνων με αφετηρία την Αυστραλία είναι αρκετά μικρότερη της αντίστοιχης διαφοράς cargo miles. Αυτό συνιστά απόρροια του γεγονότος ότι η Αυστραλία προμηθεύει σημαντικές ποσότητες σε «κοντινές» της χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα), ενώ η Κίνα, παρότι δέχεται σημαντικές ποσότητες από την Αυστραλία, διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο θαλάσσιων εισαγωγών της και με χώρες-αφετηρίες πολύ μεγαλύτερων αποστάσεων, όπως χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

1

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.