Ευημερία ναυτικών: Οι προκλήσεις αυξάνονται

Ευημερία ναυτικών: Οι προκλήσεις αυξάνονται

294
Ευημερία ναυτικών: Οι προκλήσεις αυξάνονται

Τον τελευταίο τριμηνιαίο δείκτη Seafarers Happiness Index δημοσίευσε πρόσφατα η ΜΚΟ Mission to Seafarers. Ο εν λόγω δείκτης επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών από τη ζωή εν πλω. Οι ναυτικοί συμμετέχουν στην έρευνα απαντώντας σε δέκα ερωτήσεις.

Σκεπτικισμό και ίσως ανησυχία προκαλούν τα τελευταία ευρήματα, καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 5,92 από το 6,56 το δ’ τρίμηνο του 2021. Κύριο ζήτημα για τους ναυτικούς αποτελεί η επαναλαμβανόμενη επέκταση των συμβάσεών τους κυρίως λόγω της αδυναμίας αλλαγών πληρωμάτων ως απόρροια της πανδημίας. Οι «τοξικές σχέσεις» και οι συχνές αψιμαχίες εν πλω μεταξύ ναυτικών διαφορετικών εθνικοτήτων επίσης επισημάνθηκαν ως κύριο ζήτημα που επηρεάζει την ευημερία των ναυτικών.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των ναυτικών με τις οικογένειές τους, ο επιμέρους δείκτης επίσης μειώθηκε στο 6,39 από το 6,92. Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός ναυτικών αποκρίθηκαν ότι η μη ύπαρξη Wi-Fi στα πλοία ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Για το ζήτημα των απολαβών συχνά εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι ναυτικοί θεωρούν ότι αμείβονται αρκετά καλά και είναι ευγνώμονες για το γεγονός ότι ακολούθησαν το ναυτικό επάγγελμα, ενώ υπάρχουν ναυτικοί που αισθάνονται ότι το επίπεδο διαβίωσής τους δυσχεραίνεται, καθώς σε ορισμένα κράτη τα κόστη διαβίωσης έχουν πάρει την ανιούσα. Ο δείκτης για τις απολαβές μειώθηκε από το 6,29 το δ’ τρίμηνο του 2021 στο 5,59 το α’ τρίμηνο του 2022.

Τέλος, μείωση καταγράφηκε στο επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών σε ό,τι αφορά το φαγητό στα πλοία (6,05 από το 6,66), τις δυνατότητες εκπαίδευσης (6,3 από το 7,21) και την αλληλεπίδραση με άλλους ναυτικούς (6,82 από το 7,42).

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.