Ευρωπαϊκό… φλερτ με το αμερικανικό πετρέλαιο

Ευρωπαϊκό… φλερτ με το αμερικανικό πετρέλαιο

235
Ευρωπαϊκό… φλερτ με το αμερικανικό πετρέλαιο

Η έντονη επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά προκαλεί αλλαγές στο διεθνές εμπόριο ενέργειας. Μία από τις πρόσφατες εξελίξεις στην αρένα του διεθνούς εμπορίου, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Vortexa, είναι η αύξηση των ροών πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη εντός του Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου με προορισμό την Ευρώπη έχουν ανέλθει σε σχεδόν 1,5 εκατ. βαρέλια εντός του Απριλίου, αυξημένες κατά περίπου 200.000 βαρέλια σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Η εν λόγω αύξηση οδηγείται από τις βλέψεις των διυλιστηρίων για μείωση της έκθεσής τους στη ρωσική ενέργεια και φέρνει χαμόγελα στα δεξαμενόπλοια μεγαλύτερου μεγέθους. Παρότι παραδοσιακά τα αμερικανικά πετρελαιοειδή μεταφέρονταν μέσω Aframax πλοίων, η απότομη αύξηση της ζήτησης έχει οδηγήσει στην «επιστράτευση» Suezmaxes και VLCCs.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαιοειδών προς την Ευρώπη μέσω Suezmaxes ή VLCCs άγγιξαν τα 660.000 βαρέλια πετρελαίου τον Απρίλιο. Όπως υπογραμμίζει η Xeneta, το 90% κατευθύνθηκε ή κατευθύνεται προς την Ολλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.