Νέα πρωτοβουλία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής βιομεθανόλης

Νέα πρωτοβουλία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής βιομεθανόλης

72
Νέα πρωτοβουλία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής βιομεθανόλης

Η ολλανδική εταιρεία πράσινων τεχνολογιών GIDARA Energy και η λιμενική αρχή του Ρότερνταμ ανακοίνωσαν την έναρξη της υλοποίησης ενός έργου που αφορά την κατασκευή μιας προηγμένης μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η μονάδα Advanced Methanol Rotterdam (“AMR”), θα μετατρέπει μη ανακυκλώσιμα απόβλητα σε ανανεώσιμη μεθανόλη, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο σε κλάδους όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές. Η νέα μονάδα αναμένεται να επιτύχει μείωση του ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) κατά 350.000 τόνους ετησίως, παράγοντας ανά έτος περίπου 90.000 τόνους ανανεώσιμης μεθανόλης από 180.000 τόνους μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων τα οποία έως σήμερα αποτεφρώνονται.

Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιεί όλα τα υποπροϊόντα που θα προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής της βιομεθανόλης. Συγκεκριμένα, το CO2 που θα παράγεται από τη λειτουργία της νέας μονάδας θα συλλέγεται και θα αξιοποιείται σε τοπικά θερμοκήπια, τα υπολείμματα από τη διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιμέντου, ενώ λοιπά υποπροϊόντα όπως η αμμωνία και τα άλατα θα πωλούνται ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλες βιομηχανίες.

Η κατασκευή της νέας μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 μόλις ληφθεί η σχετική άδεια, ενώ η έναρξη της παραγωγής της ανανεώσιμης μεθανόλης είναι προγραμματισμένη για το 2025.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.