Στα $1,3 τρισ. το «κόστος» της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας

Στα $1,3 τρισ. το «κόστος» της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας

35
Στα $1,3 τρισ. το «κόστος» της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας

Η εκτυλισσόμενη ενεργειακή κρίση ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία, με τις πληθωριστικές πιέσεις να αποδυναμώνουν την αγοραστική ικανότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς οι παρούσες συνιστώσες δεν προκαλούν αισιοδοξία με επίκεντρο τις τιμές των ενεργειακών αγαθών, η τράπεζα JP Morgan γνωστοποίησε τις εκτιμήσεις της αναφορικά με τις απαραίτητες επενδύσεις στον κλάδο ενέργειας έως το 2030, ώστε να αποφευχθεί μια επικείμενη ενεργειακή ανεπάρκεια.

Ειδικότερα, η JP Morgan υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο εντός των επόμενων οκτώ ετών να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους $1,3 τρισ. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν όλες τις πηγές ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια μέχρι ακόμη και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά αναλυτές της JP Morgan, βάσει των ισχυουσών τάσεων, η ζήτηση για ενέργεια το 2030 θα υπερβαίνει την προσφορά κατά περίπου 20%. Στο επίκεντρο της επικείμενης ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα βρίσκονται οι αναδυόμενες οικονομίες.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) είχε υποστηρίξει ότι δεν απαιτούνται νέες επενδύσεις σε projects ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, έκτοτε ο ΙΕΑ εξήγησε ότι η εν λόγω δήλωση αφορούσε μόνο ένα εκ των πιθανών σεναρίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.