Σπάνιες γαίες: Το ευρωπαϊκό επιχειρείν σε επαναστατική συμφωνία

Σπάνιες γαίες: Το ευρωπαϊκό επιχειρείν σε επαναστατική συμφωνία

147
Σπάνιες γαίες: Το ευρωπαϊκό επιχειρείν σε επαναστατική συμφωνία

Aέρα αλλαγής στο status quo της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αποπειράται να φέρει το ευρωπαϊκό ιδιωτικό επιχειρείν. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία της ευρύτερης βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων (Electric Vehicle – EV) Schaeffler υπέγραψε συμφωνία βάσει της οποίας θα προμηθεύεται μαγνήτες σπάνιων γαιών από την Ευρώπη.

Η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως επαναστατική, με τη Schaeffler να συνιστά την πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που θα προμηθεύει την εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων με εξαρτήματα για την κατασκευή των οποίων έχουν αξιοποιηθεί εγχώριες σπάνιες γαίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή σπάνιων γαιών και ισχυρών μαγνητών που αξιοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα. Η Κίνα διαθέτει τη συντριπτική πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών και προμηθεύει το 98% των μόνιμων μαγνητών στην Ευρώπη.

Τέλος, η ζήτηση για μόνιμους μαγνήτες σε ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά περίπου δέκα φορές σε σύγκριση με τη σημερινή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.