Αμείωτη η συμφόρηση bulkers στα λιμάνια του κόσμου

Αμείωτη η συμφόρηση bulkers στα λιμάνια του κόσμου

291
Αμείωτη η συμφόρηση bulkers στα λιμάνια του κόσμου

H κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και φέτος, είχε ως αποτέλεσμα η συμφόρηση πλοίων στα διεθνή λιμάνια να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, η τάση αυτή συνεχίζεται και μάλλον διογκώνεται το 2022, σύμφωνα με δεδομένα της Signal Ocean.

Αναλυτικότερα, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κατά μέσο όρο συμφόρηση bulkers στα διεθνή λιμάνια άγγιξε τα 4.700 πλοία, αριθμός αυξημένος κατά 150 πλοία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αριθμός συμφόρησης σημειώθηκε στις 23 Μαρτίου, με 4.867 πλοία να αναμένουν σε διεθνή λιμάνια. Στην ανάλυσή της η Signal Ocean εκτιμά ότι, με τα τωρινά δεδομένα, τα επίπεδα συμφόρησης φέτος θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2021.

2

Supramaxes, Panamaxes και Handysizes φαίνεται πως καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα συμφόρησης σε σχέση με τα μεγαλύτερα Capesizes.

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη συμφόρηση, τα κινεζικά φαίνεται πως κατέχουν δεσπόζουσα θέση, όπως επίσης της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη λιμενική δραστηριότητα στις 20 Απριλίου, Tianjin, Santos, Ningbo και Port Hedland βρέθηκαν στην κορυφή.

3

Δεδομένων των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα προς αναχαίτιση της πανδημίας, η συμφόρηση στα κινεζικά λιμάνια τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Απριλίου παίρνει την ανιούσα, με απότομη αύξηση να παρουσιάζεται στη Σαγκάη.

4

Εν κατακλείδι, η Signal Ocean αναμένει η συμφόρηση να ενταθεί το δεύτερο τρίμηνο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και διατηρηθούν τα μέτρα της Κίνας για την πανδημία.

Πηγή: Signal Ocean

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.