Ενέργεια: Η χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας;

Ενέργεια: Η χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας;

153
Ενέργεια: Η χειρότερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας;

Η ενεργειακή κρίση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία φέρνει στον νου αναμνήσεις από την προηγούμενη χιλιετία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Anadolu, οι πρόσφατες ανατιμήσεις στις τιμές καυσίμων στη Γερμανία είναι μεγαλύτερες από εκείνες κατά τη διάρκεια δύο ιστορικών πετρελαϊκών κρίσεων: εκείνης του 1973-1974 και εκείνης του 1979-1980. Ακόμη, είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν χώρα το 2008-2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου τον Μάρτιο ήταν κατά 3,5 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή. Επιπλέον, η ετήσια ποσοστιαία άνοδος των τιμών καυσίμων τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη όσο εκείνη μεταξύ του Μαρτίου 2021 και του Μαρτίου 2022.

Και τα δυσοίωνα σενάρια δεν σταματούν εδώ, καθώς, όπως φαίνεται, οι τιμές των ενεργειακών αγαθών δεν θα υποχωρήσουν σύντομα. Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ανατολική Ευρώπη δίνει πνοή στις πληθωριστικές πιέσεις και σπρώχνει βασικά και μη αγαθά ολοένα και υψηλότερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.